Selecteer een pagina

Emoties spelen een ontzettend belangrijke rol in hoe we denken en hoe we ons gedragen. De emoties die we iedere dag voelen kunnen ons ertoe aanzetten om actie te ondernemen en beslissingen te nemen over ons leven. Kleine zaken , maar ook heel ingrijpende dingen. Om emoties goed te kunnen begrijpen is het belangrijk om de drie kern componenten van een emotie te begrijpen.

Onze emoties kunnen kort zijn, een kortdurende geïrriteerdheid bijvoorbeeld of langdurig zoals rouwverwerking. Maar wat is nu precies het nut het doel om emoties te ervaren.

Emoties kunnen er voor zorgen dat we in actie komen.

Stel je hebt binnenkort een zenuwslopend examen. Misschien voel je wel veel spanning over hoe je dit examen zal maken en wat de invloed van het resultaat is op je studievoortgang. Vanwege deze emotionele reactie is het waarschijnlijker dat je zult studeren voor dit examen. Omdat je een specifieke emotie ervaart wordt je gemotiveerd om actie te ondernemen en de kans op een goed cijfer te verhogen.
We hebben ook de neiging om bepaalde acties te ondernemen om positieve emoties te voelen en de waarschijnlijkheid van het ervaren van negatieve emoties te verminderen. Het is bijvoorbeeld waarschijnlijk dat je dingen doet (sociale activiteiten of hobby’s) waardoor je je gelukkiger, tevredener en levendiger voelt. Waarschijnlijk vermijd je situaties die mogelijk leiden tot verveeldheid, verdriet of angst.

Emoties helpen ons te overleven en gevaar te vermijden.

Charles Darwin geloofde dat emoties aanpassingen zijn die er voor zorgen dat zowel mensen als dieren overleven en zich reproduceren. Wanneer we boos zijn, is het waarschijnlijk dat we de bron van onze boosheid confronteren hiermee. Als we bang zijn is het echter waarschijnlijker dat we vluchten voor het gevaar. Wanneer we liefde voelen, dan is de kans groot dat we een partner zoeken en ons voortplanten.
Emoties zorgen er voor dat we ons aanpassen en acties ondernemen die onze kansen op overleven en succes vergroten.

Emoties helpen ons beslissingen te nemen

Onze emoties hebben een geweldig grote invloed op onze beslissingen. Van wat we als ontbijt nemen tot op wie we stemmen(Wilders heeft dit perfect door). Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een hersenbeschadiging waardoor ze moeite hebben emoties te voelen, ook moeite hebben beslissingen te nemen. Onlangs is zelfs aangetoond dat we de meeste beslissingen obv emotie nemen en vervolgens de genomen beslissing rationaliseren.

Emoties zorgen ervoor dat anderen ons begrijpen.

Wanneer we omgaan met anderen is het belangrijk dat zij begrijpen hoe wij ons voelen. Dit doen we door emotie te laten zien met lichaamstaal. Een onderdeel hiervan zijn gezichtsuitdrukkingen die vaak beter weergeven hoe we ons voelen dan dat we met woorden kunnen uitdrukken.
Soms is het echter nodig om gewoon te zeggen hoe we ons voelen. Vertel vrienden en familie dat je je blij voelt, verdrietig bent, angst hebt. Zo geef je hun belangrijke informatie waar zij hun acties op te baseren.

Emoties zorgen ervoor dat wij anderen kunnen begrijpen.

Net zoals anderen ons kunnen begrijpen, kunnen wij ook anderen begrijpen door de berg sociale informatie die besloten zit in emoties. Sociale informatie is belangrijk in ons dagelijkse leven en in onze relaties met anderen. En begrijpen en interpreteren van emoties van anderen is dan ook essentieel. Het stelt je in staat op de juiste manier te kunnen reageren en betere, diepere relaties op te bouwen met onze vrienden, familie en geliefden. Het zorgt er ook voor dat we effectief kunnen communiceren in verschillende situaties.
Charles Darwin was een van de eerste onderzoekers die emoties op een wetenschappelijke manier onderzocht. Hij stelde dat het uitdrukken van emotie een belangrijke rol heeft in veiligheid en overleven. Wanneer je een gevaarlijk grommende hond tegenkomt weet je dat je er beter aan doet dit gevaar te ontwijken. Door de emoties van anderen te begrijpen krijgen we informatie over wat we het beste kunnen doen.

Je hebt inmiddels begrepen dat emoties verschillende doelen hebben. Ze kunnen vluchtig , hardnekkig, krachtig, ingewikkeld en zelfs allesbepalend zijn. Ze kunnen er voor zorgen dat jij je op een bepaalde manier gedraagt, en spelen bovendien een belangrijke rol in ons sociale leven.